Hinderbaneloppen blir fler

Tough Viking, Toughest, Ultimate OCR, Berzerk… Det blir allt populärare med hinderbanelopp, som testar mer än bara konditionen. Inspirationen kommer ofta från militärens hinderbanor.

Alla som har sett en spelfilm som utspelar sig i amerikansk militärmiljö, t.ex. Full Metal Jacket, har sett scener från en militär hinderbana. Sådana används för träning även inom det svenska försvaret, men p.g.a. skaderisken är de inte öppna för allmänheten.Tough Viking i Slottsskogen, Göteborg

Den som vill testa sina färdigheter på en hinderbana är hänvisad till något av de hinderbanelopp som arrangeras i Sverige. Det finns många att välja på. När Tough Viking arrangerades för första gången på Djurgården i Stockholm år 2013 deltog ungefär 3500 personer. Idag har tävlingen växt till ett koncept som omfattar 23 evenemang, i fyra länder, med sammanlagt mer än 70 000 deltagare, skriver Idrottens affärer, även om det inte är omöjligt att en del deltar i mer än ett lopp.

Hindren på loppen har dels hämtat inspiration från de som finns på militärens hinderbanor, dels verkar de vara uttänkta av sadister. På Tough Viking finns elektrifierade hinder, hinder med ljuseffekter och vattengravar som man måste simma igenom. Åldersgränsen är 18 år, och simkunnighet är ett krav.

Det låter kanske macho, men faktum är att hinderbaneloppen lockar många kvinnor. Ett av de populäraste är Tjurruset, som inte riktigt är ett hinderbanelopp, utan mer ett terränglopp, med hela 39,7 procent kvinnor bland deltagarna.

Att träna för hinderbanan

Hur ska man träna för att genomföra ett hinderbanelopp? De ställer betydligt större krav på kroppen än att springa motsvarande sträcka på plan mark, eller i terräng. Förutom löpning, på olika underlag, bör man träna grepp- och överkroppsstyrka genom förslagsvis klättring eller bouldering. Dessutom bör man komplettera med högintensiv styrketräning, förslagsvis crossfit. Har man inte någon crossfitbox där man bor kan man hitta program på nätet, det är bara att googla.