Klubbarna med stjärnan

En gång i tiden stod en fyruddig stjärna i klubbens emblem för något speciellt. Idag är det inte så många som tänker på det.

De flesta sportintresserade känner till IFK Göteborg och IFK Norrköping, två av Sveriges historiskt sett mest framgångsrika fotbollslag, men också föreningar som har sysslat med många andra idrotter. IFK Göteborg hade ursprungligen sektioner för bl.a. bowling, friidrott och skidor, men dessa verksamheter bedrivs idag som separata föreningar.

Den första IFK-föreningen bildades dock inte i vare sig Göteborg eller i Norrköping, utan i rikets huvudstad. Idrottsföreningen Kamraterna bildades 1 februari 1895 av två läroverkselever i Stockholm, Louis Zettersten och Pehr Ehnemark. Namnet Kamraterna kom från tidningen Kamraten, som vände sig till ungdomar och som publicerade ett upprop undertecknat av Zettersten och Ehnemark, där de samlade idrottsintresserade för att bilda en förening.

Janne Andersson på presskonferensSvenska Wikipedia listar 105 IFK-föreningar i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Många av dessa spelar i lägre divisioner, och det är inte alla som har fotboll på programmet över huvud taget. Men det visar ändå att namnet IFK hade, och fortfarande har, en speciell lyskraft.

Under perioden 1901-1924 och 1940-1941 fanns en särskild fotbollsturnering, Kamratmästerskapen, som endast var öppen för lagen inom Idrottsföreningen Kamraterna. Det lag som vann turneringen flest gånger var IFK Göteborg, som vann hela elva gånger. På andra plats i turneringens maratontabell kommer IFK Stockholm, som idag spelar i division 3 Östra Svealand. IFK Norrköping, som historiskt är en av Sveriges bästa fotbollsklubbar, segrade i turneringen två gånger.

Å andra sidan har det gått bättre för klubben på sistone. Efter framgångsrika år i slutet på 80-talet gick det nedåt under 90-talet, och säsongerna 2003 till 2009 spelade man i Superettan. Efter att ha gjort comeback i Allsvenskan blev man 2015 svenska mästare, med ett lag som till ungefär hälften bestod av lokala förmågor. Tränaren, Janne Andersson, kom dock från Halmstad och är idag tränare för det svenska herrlandslaget i fotboll.

IFK i öst

Det är inte bara i Sverige som det finns IFK-föreningar. I vårt östra grannland finns 11 IFK-föreningar, varav de mest kända är IFK Helsingfors och IFK Mariehamn. Det senare laget är hela Ålands stolthet, och spelar sedan 2005 i den högsta finländska divisionen, Tipsligan. Laget hade en osäker start i högstaligan, men har under de säsonger som följde på inträdet visat att man passar bra där. När detta skrivs ser det ut som laget kan komma att vinna hela ligan.

Att laget nu gör anspråk på det finska guldet har fått många att dra paralleller till Leicester Citys osannolika vinst i brittiska Premier League. Men det finns också viktiga skillnader, vilket påpekas i den här texten. IFK Mariehamn har varit nära brons några gånger sedan sin entré i Tipsligan, även om få bedömare trodde att de skulle ha chans på guldet i år. Trots att laget med finländska mått mätt har en avlägset belägen hemarena – Åland är ju på sätt och vis Finlands Gotland – har man lyckats locka skickliga spelare, och inte minst har tränarna haft god tid på sig att bygga upp ett framgångsrikt koncept.